Een fotoverzameling over buitenspelen in de woonomgeving

Buitenspelen: klimmen, balanceren

Balanceren is je evenwicht bewaren.
Balanceren is je evenwicht bewaren. Klimmen is hogerop komen, maar er is nog meer. Klimmen en klauteren behoren tot de basisactiviteiten van kinderen. Peuters beginnen er al mee, nog voor ze kunnen lopen. Macht krijgen over de omgeving, houvast vinden, jezelf verplaatsen met het risico houvast te verliezen. Helemaal spannend is het bijvoorbeeld als je boven het water balanceert. Stel je voor dat je erin valt. Voor de allerkleinsten vormt een randje of lage trede al een uitdaging. Er overheen kruipen of misschien wel er overheen lopen als je ergens houvast kunt vinden. Op je buik, met handen, voeten, armen en benen wordt het hoogteverschil overwonnen. Voor deze leeftijdsgroep moet het materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van kleine niveauverschillen dan ook zorgvuldig worden uitgekozen. Is een splintertje voor een stevig klimrek voor grote kinderen niet meteen een probleem, voor de kleintjes vergalt het veel plezier. Maar het mag ook niet te glad zijn en niet te koud aanvoelen. Hout is heel geschikt, maar ook steen (wordt lekker warm als de zon erop staat).
Hoe groter de kinderen, hoe hoger ze klimmen. Bomen blijven natuurlijk bij uitstek geschikt om hogerop te komen. Je kan in een beetje stevige boom een hele hut bouwen. Maar ook zo'n draadcircus is leuk. Via een wirwar van touwen bereik je het hoogste punt.

Stichting SPEELRUIMTE heeft als doel: "... het bevorderen van de ontwikkelingsmogelijkheden van de jeugd door middel van ruimtelijke voorzieningen voor bewegen, spel en recreatie in de woonomgeving, ...". Alle informatie en foto's op deze website mogen worden gebruikt mits voldaan wordt aan de CC-Licentie zoals hier aangegeven.

Deze website is een initiatief van:
SPEELRUIMTE | Kenniscentrum buitenspelen
Kap.v.d.Coppellolaan 23
3818 KV AMERSFOORT
Tel.: 033 - 465 32 70