Een fotoverzameling over buitenspelen in de woonomgeving

Buitenspelen: water en zand

Zand en water
Water en zand blijven de oerelementen van spel en zijn onontbeerlijk voor kinderen. Beide materialen zijn veranderbaar. Je kunt er steeds iets nieuws mee doen. En samen is het modder. Dat betekent lekker knoeien en onderzoeken.
De zandbak en de fontein op het plein zijn twee duidelijke voorbeelden van zand en water in de woonomgeving. Zo 'n fontein of waterkunstwerk is vaak een verzamelplek voor wat grotere kinderen om elkaar ontmoeten en te zitten niksen, kijkend naar het water. Maar kan ook heel goed op een groot stedelijke locatie langs een boulevard. Een zandbak is de ontmoetingspiek bij uitstek voor jonge kinderen en hun ouders. Maar ook in het zwarte zand van het plantsoen of een boomvoet of het stoffige zand in de poort zitten kinderen te wroeten en te rommelen. Ook het water van het kanaal of de gracht is aantrekkelijk. Water trekt aan. Het zwembad en het strand zijn niet voor niets de meest favoriete doelen van uitstapjes voor kinderen.
Een andere aantrekkelijk kant ervan is de ervaring dat ook de ouders het spelen met water (en zand...) leuk vinden. Nergens zie je zoveel volwassenen echt enthousiast met hun kroost bezig als op het strand. Nederland is een waterland bij uitstek. Dit feit, gecombineerd met de vaststelling dat zand en vooral water voor alle leeftijdsgroepen fascinerend zijn, verklaart het grote aantal foto's in dit album.

Stichting SPEELRUIMTE heeft als doel: "... het bevorderen van de ontwikkelingsmogelijkheden van de jeugd door middel van ruimtelijke voorzieningen voor bewegen, spel en recreatie in de woonomgeving, ...". Alle informatie en foto's op deze website mogen worden gebruikt mits voldaan wordt aan de CC-Licentie zoals hier aangegeven.

Deze website is een initiatief van:
SPEELRUIMTE | Kenniscentrum buitenspelen
Kap.v.d.Coppellolaan 23
3818 KV AMERSFOORT
Tel.: 033 - 465 32 70